Το ERASMUS+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης (Ανώτατη Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Σχολική Εκπαίδευση, δραστηριότητες νεολαίας κτλ).
Η δράση του προγράμματος ERASMUS+ για τον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης επιχορηγεί την κινητικότητα φοιτητών για σπουδές και πρακτική άσκηση και προσωπικού για διδασκαλία και επιμόρφωση σε Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης σε χώρες εντός (χώρες προγράμματος) και εκτός (χώρες εταίροι) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το 2015 προστέθηκε μια νέα δράση στο πρόγραμμα, που δίνει τη δυνατότητα σε Ευρωπαϊκούς οργανισμούς να αιτηθούν προγράμματα χρηματοδότησης για συνεργαζόμενα ιδρύματα πέραν της Ευρώπης. Με τη νέα αυτή δράση, γνωστή και ως Διεθνής Κινητικότητα (ICM), ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα δύναται να στείλει τους φοιτητές του -προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες – καθώς επίσης και το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό σε συνεργαζόμενη χώρα για εκπαίδευση, διδασκαλία ή επιμόρφωση, αλλά και το αντίστροφο. Η Διεθνής Κινητικότητα, με παρόμοιες ενέργειες του βασικού Erasmus, υποστηρίζει και παρακινεί τα Ευρωπαϊκά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν φοιτητές και προσωπικό από όλο τον κόσμο, εκτός Ευρώπης.
Η κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού στο εξωτερικό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, διότι τα οφέλη που αποκομίζουν οι μετακινούμενοι είναι πολλά. Μέσω της κινητικότητας, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και προσόντα, τα οποία συμβάλλουν στην προσωπική τους ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να βελτιώσουν τις γλωσσικές ικανότητές τους, να αναπτύξουν διαπολιτισμικές δεξιότητες, να εξελιχθούν σε πολίτες της Ευρώπης, ενώ επιπλέον οι φοιτητές που μετακινούνται για πρακτική άσκηση μπορούν να αποκτήσουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία σε επιχείρηση/οργανισμό του εξωτερικού.
Επιπλέον, μέσω της κινητικότητας δίνεται η ευκαιρία στους καθηγητές και το προσωπικό Ιδρυμάτων, να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και να αποκτήσουν σημαντικές εμπειρίες. Η ποιότητα της εκπαίδευσης και η ελκυστικότητα των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης ενισχύονται και μέσω των Κοινών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών που μπορούν να υλοποιήσουν Όμιλοι Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Το Πρόγραμμα Erasmus ονομάστηκε προς τιμήν του Ολλανδού Erasmus Desiderius van Rotterdam (Ρότερνταμ 1466 – Ελβετία 1536), ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως φιλόλογος, θεολόγος και μεγάλος ανθρωπιστής. Το όνομα Έρασμος (Erasmus) είναι εξελληνισμένη μορφή του κανονικού του ονόματος (Desiderius). Σπούδασε στη Γαλλία, την Ιταλία και την Αγγλία και ήταν άριστος γνώστης της αρχαίας ελληνικής και της λατινικής γλώσσας. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Τορίνο, διατηρούσε προσωπικές επαφές με πολλούς λόγιους της εποχής του, ταξιδεύοντας συχνά. Το έργο του διαπνέεται από φιλειρηνισμό, ανθρώπινες αξίες, ενοποίηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, χαρακτηριστικά που τον καθιστούν τυπικό εκπρόσωπο του ουμανιστικού πνεύματος. Χαρακτηριστικό απόφθεγμα του Έρασμου για τις σχέσεις της ανεκτικότητας και του αλτρουισμού που πρέπει να διακατέχουν τους ανθρώπους είναι το επόμενο: «Ήθελα να μιλήσω με τα πουλιά. Θέλω να τα ρωτήσω πώς μοιράζουν έτσι καλά τον ουρανό με τ’ αδέλφια τους. Χθες σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι. Μοίραζαν μια μηλιά».
Σε μια εποχή που οι θεσμοί καταρρακώνονται, τα όνειρα διαλύονται και τα οράματα ξεθωριάζουν μέρα με την ημέρα, εμείς, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, συνεχίζουμε να ελπίζουμε. Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε. Συνεχίζουμε να οραματιζόμαστε. Χάρη σ’ εσάς, τους φοιτητές του παρόντος, τους επιστήμονες και τους επαγγελματίες του μέλλοντος.